World Aids Day

Upplagt december, 2015

Den 1 december, är det World Aids Day. Dagen instiftades 1988 vid en internationell kongress om aidsprevention och har sedan dess uppmärksammats årligen av olika organisationer runt om i världen. Syftet med dagen är att ge människor en möjlighet att samlas runt kampen mot hiv och aids. Röda bandet är den symbol som används för att visa solidaritet för de som lever med hiv eller aids.

World Aids Day uppmärksammas på en rad olika sätt över hela världen. Här i Sverige kan du delta i föreläsningar, seminarier, fackeltåg eller besöka teaterföreställningar eller konserter. Dagen avslutas med galan Love4Life (tidigare World Aids Day-galan) i Eric Ericssonhallen på Skeppsholmen i Stockholm där bland andra Sanna Nielsen och Andreas Lundstedt uppträder. Har du vägarna förbi Stockholms Centralstation under dagen kan du även träffa Rickard Söderberg som skrivit årets låt till galan. Vill du veta mer om vad som händer i Stockholm under dagen kan du kika här.

I år har affischerna för World Aids Day i Sverige ett annat uttryck än övriga världens. Eftersom Folkhälsomyndigheten genomför en rikstäckande insats – hiv idag – för att motverka stigma och diskriminering av dem som lever med hiv i Sverige, har det budskapet fått ta plats på affischen.

Vill du veta mer om hiv idag? Här hittar du den informationsinsats som vi på Matador haft förmånen att arbeta med under lång tid. Du kan också läsa mer om kampanjen här på vår egen webb.

Folkhälsomyndigheten, Världsaidsdagen 2015