Världens åttonde underverk

Upplagt september, 2014

Bredvid Uppsala domkyrka ligger Museum Gustavianum, stadens äldsta bevarade universitetsbyggnad. Redan i sig är byggnaden värd all uppmärksamhet, men den rymmer också det som av många ansetts vara ”världens åttonde underverk”: Det augsburgska konstskåpet.

Skåpet skapades på 1600-talet i staden Augsburg, av mästarnas mästare, Heinhofer. Det donerades till Gustaf II Adolf och därefter till Uppsala universitet. Bäst beskrivs det kanske som ”ett litet museum där hela världen visas upp”.

Många av de cirka 1 000 föremål som hör till skåpet stod på höjden av dåtidens konstnärliga färdigheter och tekniska kunnande. Delar av samlingarna finns utställda i museet, men många av dem är magasinerade och har inte visats på hundratals år. Nu finns ett urval av dem tillgängliga för dig och mig, i en tvåspråkig bok om just ”Det augsburgska konstskåpet”.

På uppdrag av Uppsala universitet har vi på Matador haft förmånen att leva med konstskåpet och samlingarna under en längre tid. Boken är slutresultatet. Till den hör en cd-skiva med konstskåpets musik, dels instrumenten: den självspelande automaten och den integrerade spinetten (octavinon), dels den förtecknade musiken.

Så, stig in i 1600-talets fängslande värld genom att ta del av miniatyrversioner av vårt universum. Skapade för att väcka häpnad och förundran.

 

Fakta: Boken ”Det augsburgska konstskåpet” är på engelska och svenska och har ISBN 978-91-982074-0-8. Den finns att köpa i museishopen på Museum Gustavianum.