Sommartips #2 – Böcker

Upplagt juli, 2015

Oavsett väderlek är en bok aldrig fel att sätta tänderna i. Bland de skrivna orden kan du resa till platser som annars kanske är helt omöjliga att ta sig till. Om du inte har något i bokhyllan som fortfarande är oläst kommer här lite boktips att ge sig i kast med.

 

The Given Day – Dennis Lehane

Dennis Lehane är kanske mest känd som författare till filmerna Mystic River och Shutter Island. The Given Day (Ett land i gryningen på svenska) är dock ett av hans mer litterära verk och hans ”all American novel”. Denna historiska roman utspelar sig, liksom merparten av hans verk, i Boston, USA. Handlingen utspelar sig under ett kaosartat 20-tal och fokuserar på en irländsk familj där pappan är polis. Boken är något av en tegelsten men väl värd den tid det tar att ta sig igenom den. Och som alla böcker är den bäst på originalspråket engelska.

 

Sommarboken – Tove Jansson

Sommarboken av Tove Jansson är en sådan där bok som man ska läsa varje sommar. Det är en fridsam bok om en liten familj i skärgården under sommaren där vi får lära känna barnet Sophia och hennes farmor. Boken består av tjugotvå kapitel där varje kapitel är en fristående berättelse i klassisk Tove Jansson-känsla. Om du redan hunnit igenom Sommarboken rekommenderar vi även att du läser någon av mumin-böckerna. De flesta är inte barnböcker!

 

Tant Julia och författaren – Mario Vargas Llosa

Detta är en semi-biografisk bok av den peruanske författaren Mario Vargas Llosa som är både välskriven och lekfull. Den utspelar sig i 50-talets Lima där den artonårige nyhetsredaktören Varguitas förälskar sig i den fjorton år äldre Tant Julia. Boken publicerades första gången 1977 och utkom på svenska 1981. Har du ingenting att läsa så är den här boken i sig väl värd en tripp till bibliotektet. Detta är underbar sommarläsning.