Hänt i veckan

Upplagt november, 2015

I veckan har det hänt både det ena och det andra i digitala kanaler. Här har vi sammanställt några av dessa händelser i ett kort nyhetssvep över den gångna veckan.

Finland blir först med egna emojis
I veckan blev Finland det första landet i världen som har sin egen uppsättning emojis. Så här långt har de lanserat bastubadare, en Nokia 3301 och en hårdrockare. Utrikesministeriet i Finland släppte symbolerna som en del i ett set om 30 emojis som kommer vara del i en julkalender som släpps i december. Mer information om projektet hittar du här och vill du ha en finsk julkalender i jul så kommer den publiceras här, samt i ThisisFINLANDs sociala kanaler.

 

Twitter byter stjärnan mot hjärtat
I dagarna har Twitter ändrat sin symbol för att favoritmarkera en tweet. Det som tidigare varit en stjärna har nu ersatts med ett hjärta och de mest aktiva användarna av Twitter är inte nöjda. Stjärnan, som har använts som ett sätt att favoritmarkera tweets eller artiklar som användare vill spara eller läsa vid ett senare tillfälle, upplevs ha varit bra och neutral. Hjärtat å andra sidan upplevs som det ska användas för att visa att användaren gillar något. Trots kritiken över ändringen menar Twitter att hjärtat är mycket mer intuitivt för nya användare av tjänsten, men står du inte ut med ändringen så finns det såklart redan ett sätt att få tillbaka stjärnan. Oavsett vad man tycker om ändringen så kan man i alla fall konstatera att den gör Twitter lite mer marknadsanpassat och aningens mindre unikt.

 

Ladda ner din samlade sökhistorik från Google
Man har tidigare kunnat se sina samlade sökningar från Google om du varit inloggad med sitt Googlekonto men nu kan du också ladda ner alltihop till datorn om du vill, en nyhet som kom i det tysta redan i januari men som åter har börjat komma upp på tapeten. För att göra detta går du in på den här hemsidan, loggar in, trycker på kugghjulet uppe till höger och följer instruktionerna. Tänk dock två gånger innan du laddar ner din sökhistorik om den innehåller känslig eller personlig information och undvik att göra det om du sitter på en publik dator. Om du inte vill att Google ska se och spara dina sökningar och besökta webbplatser kan du stänga av lagringen genom att följa instruktionerna på den här hemsidan.